NOVELA OD STANCA ZA KRAJ 11. EPIDUARUS FESTIVALA

 

ZatvaranjeXI

Jedanaesta edicija Epiduarus festivala nudi još dvije poslastice. Koncerti u Kući Bukovac u suradnji s muzejem postali su pravi višesturki umjetnički doživljaj. Tako će se u četvrtak 21.rujna u intimnom, umjetničkom ambijentu kamene cavtajske dvokatnice u kojoj se 4. srpnja 1855.godine rodio naš najveći slikar moderne, veliki Vlaho Bukovac održat dvostruki recital. U 20 sati nastupit će u salonu prvog kata Mladi talenti koji ove godine stižu iz Pule. Potaknuti idejom «Pustite malene k meni» samog Vlaha Bukovca Epidaurus festival svake godine na svoju pozornicu dovodi mlade talente. Pula je pravo kraljevstvo harmonike u Hrvatskoj a to će zasigurno i potvrdit ovogodišnji odabranici Epidaurusa, mladi virtuozi tog instrumenta Karmen Antunović i Diego Vitasović. U 21h nastupit će Trio Crisostomo iz Zagreba s Krešimirom Marmilićem na violini, te Matijom Štajcarom na violončelu. Ono što ovaj trio čini zanimljivijim je Nina Kobler koja je diplomirana gitaristica i solo pjevačica te će nastupit obostrano.

Za kraj festivala veliki Držić pa se i Cavtat pridružuje impozantnoj obljetnici koju svi rado slave. U interpretaciji Kazališne družine Kolarin, od milja zvane Kolarini a osnovane 2010. godine u cilju promicanja dubrovackog književnog opusa i očuvanju zavičajnog govora, Epidaurus festival zaključit će svoje jedanaesto izdanje s Držićevom Novelom od Stanca. Novela je objavljena 1551. godine u zbirci Pjesni Marina Držića.

U Držićevoj zamisli Novela označava šalu, a najkraće je djelo Marina Držića i pisano je u sedam prizora (316 stihova) i to dvostrukim rimovanim dvanaestercem. Uz sreću s neba i dobro vrijeme predstavu smo planirali u petak, 22.rujna na taraci vile Banac u Cavtatu s početkom u 20h. U slučaju nevremena koristit ćemo Dom kulture u Cavtatu.

Epidaurus festival Press
Foto: Nenad Šimunić & arhiv Epidaurus festivala