Umjetnici XI Epidaurus festivala 2017.

 
PABLO COVACEVICH & LUIS CARUANA (Argentina)


GIOVANNI MATTALIANO (Italy)


RAFAEL RAMIREZ & NASTASJA SAS (Argentina)


MARIJKE BREKELMANS & RONALD DRENTEN (Holland)


IVANA MARIJA VIDOVIĆ (Croatia)


ELOISA CASCIO (Italy)Eloisa Cascio završila je studij klavira u Beneventu na Konzervatoriju u klasi prof.T.Babuscio na kojem je i magistrirala studij klavira. Za vrijeme studija proučavala je fiziološke aspekte pri izvođenje baroknog i klasičnog opusa za klavir pod vodstvom prof.Di Girolama, a potom je u njegovoj klasi završila studij čembala na Konzervatoriju u Campobassu. S prof. Fadinijem je na Konzervatoriju u Avellinu studirala i zborovsko pjevanje i dirigiranje kojeg je usavršila u klasi prof. Vitale. Na Akademiji u Fiesoleu diplomirala je studij Klavirske interpretacije 2014. godine gdje je bila studentica prof.Pietra de Maria da bi u 2015. godini na Napuljskom konzervatoriju San Pietro a Majella uz odlični uspjeh završila specijalizaciju za komornu glazbu. Pohađa brojne tečajeve i usavršavala se kod glasovitih pedagoga kao što su Bruno Canino, Laura De Fusco, Massimo Bertucci, Giorgio Carnini, Gustav Leonhardt, Gottlieb Jracek von Armin, Peter Lang, Johannes Kropfitsch, Pasquale Iannone, Oleg Marshev, Oliver Gardon, Prisca Benoit i Dominique Merlet.
Od rane mladosti nastupa i pobjednica je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja kao što su: Piano Contests “Ottavio Caiazzo” i “S.Cecilia nagrada u Napulju, a 2010. godine dobitnica je i nagrade za najbolju interpretaciju skladbi Roberta Schumanna. Na natjecanju Dichler u Beču osvaja 3. nagradu pri tečaju s G.J.von Arminom. 2010. godine dobitnica je nagrade Umjetnost i kultura u svom gradu Caserti a u 2016. posebnu nagradu na natjecanju Steinway na Sveučilištu u Južnoj Floridi. Spomenuta nagrada dodjeljuje se jednom godišnje pobjednicima kako bi im se osiguralo daljnje školovanje.
Vrlo rano je već nastupila uz Orkestar konzervatorija u Beneventu interpretirajući Haydnov concert u D duru a potom Bachov koncert u f molu s lokalnim orkestrima ili De Fallin Koncert za cembalo i pet instrumenata. Nastupa na brojnim festivalima u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Makedoniji, Rumunjskoj i SADu. Bliže se koncerti u Makedoniji, Grčkoj, Sloveniji, SADu, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji a ovo je Eloisin debi u Hrvatskoj. Trenutno podučava klavir na Konzervatoriju Francesco Cilea u Reggio Calabriji.

GJORGJI ČUČKOVSKI (Macedonia)Gjorgji Cuckovski rođen je u Skoplju 1982.godine. Diplomirao je na Glazbenom sveučilištu u Skoplju s počastima u klasi prof. Biljane Jovanovske. Godine 2006. osvojio je stipendiju Glazbenog kazališta CEE u Beču, gdje je specijalizirao operno pjevanje s prof. Oliverom Miljakovikj. Trenutno provodi majstorske studije u opernom pjevanju s Maestrom Borisom Trajanovom na Sveučilištu Goce Delchev u Štipu u Makedoniji. Cuckovski je prvak Makedonske opere i baleta te profesor na Fakultetu audiovizualne umjetnosti - ESRA. U razdoblju od 2010. do 2014. bio je predsjednik Upravnog odbora makedonske opere i baleta. Trenutno je umjetnički ravnatelj MOB-a i ravnatelj Ohridskog ljetnog festivala. Kritičari glazbe u Makedoniji posebno pozdravljaju njegove "pokrete koji predstavljaju emocionalne promjene nakon kojih slijede likovi". Njegov prvi međunarodni nastup bio je 2006. godine u Teatro Comunale di Cosenza u Italiji, gdje je tumačio Monostatosa u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“. Godine 2006. sudjelovao je na koncertima u Hamburgu i Berlinu povodom Dana makedonske kulture u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji u čuvenoj dvorani Bečke filharmonije – Musikverein. 2007. sudjeluje na humanitarnom koncertu za djecu u Etiopiji, a 2009. na jubilarnom koncertu KMC Olivera Miljakovik, a potom slijede koncerti u Albaniji, Srbiji, Bosni, Rusiji, Portugalu, Njemačkoj, Italiji (Koncert u Medei za "Svjetski mir" - 2009.) pa u Aspendosu u Turskoj gdje tumači ulogu vojvode od Mantove u "Rigolettu" G.Verdija u lipnju 2010. U prosincu 2010. interpretira ulogu Alfreda u Verdijevoj Traviati u operi u Osaki u Japanu. Također je tumačio Carminu Buranu u Beziersu, u Francuskoj. Tijekom 2012. godine Cuckovski je nastupio na koncertu s Filharmonijskim orkestrom Sliven, u Bugarskoj. Godine 2013. nastupio je u ulozi vojvode iz Mantove u "Rigolettu" G. Verdija u Narodnom pozorištu u Beogradu u Srbiji i Aspendosu u Turskoj. Godine 2013. nastupao je na gala opernom koncertu u Jakarti u Indoneziji. U travnju 2014. u Bugarskoj je nastupio uz Sofijski filharmonijski orkestar, a u Mozartovom "Requiemu", u srpnju 2014. bio je dio dvaju gala koncerata s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Dubrovniku, u studenom je nastupao u Tokyu u Japanu, a nastupao je u "Teatro Politeama Greco" u Lecce u Italiji i "Teatru Verdi" u Brindisiju u Italiji, tumačeći 8 predstava kao Ismail u Nabuccu i Pinkerton u Madami Butterfly.
U rujnu 2015. nastupio je na velikom koncertu gala "Bellini festivala" u Taormini u antiknom rimskom amfiteatru na Siciliji. U istom mjesecu sudjelovao je u velikom Gala koncertu u Corean National Art Centru u Seoulu u Koreji...

ANDREJ NAUNOV (Macedonia)Andrej Naunov rođen je u Kochanu. Diplomira na Fakultetu Sv.Čirila i Metoda za „Muzichka umetnost„ u Skoplju na klavirskom odjelu u klasi prof. Simona Trpcheskog u čijoj klasi završava i poslijediplomski studij. Trenutačno studira u klasi prof. Sashe Nikolovski - Gjumar. Dobitnik je nekoliko državnih nagrada za komorno muziciranje „Muzika i pijano“ u Makedoniji i inozemstvu. Održao je i brojne solističke recitale kao solist Makedonskoj Filharmoniji, uz orkestar Makedonske Opere i baleta. Njegovo iskustvo broji više od 100 solističkih nastupa. Bio je i dio turneje s njegovim profesorom Simonom Trpcheski po cijeloj Makedoniji. Daje svoj znatni doprinos u mnogim humanitarnim manifestacijama. Usporedo s pijanističkom karijerom paraleleno djeluje i na području vokalnog stvaralaštva i kao dio ansambla "Vokali" s kojim nastupa i na Ohridskom Letu, Skopskom letu, a snima i za filmke zapise. S vokalnim ansamblom "Heraklea" nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama Ohridskom letu, Vino Festivalu u Novom Sadu itd.. Redovni je član nekoliko zborovskih ansambala...kao član žirija na brojnim natjecanjima, ali djeluje i kao dirigent. Trenutno radi kao korepetitor i dirigent pri Makedonskoj državnoj operi i baletu i kao asistent na Glazbenoj akademiji u Skoplju.

ALESSANDRO CROSTA (Italy) & NADIA TESTA (Italy)

Alessandro Crosta, polyflutist, composer and conductor, is a young Italian versatile and innovative musician. His repertoire goes from the traditional literature for flute to the contemporary music as well as the electronic one. In his performances he exhibits in a vast range of roles: he has played as a soloist flute with a lot of European Orchestras (Orchestra dei Professori del Teatro S. Carlo – Napoli, Orchestra Arcenciel - Zurich, Minsk Orchestra - Belarus, Plovdiv Orchestra – Bulgaria, Orchestra Craiova – Romania), he has toured with the Italian pianist Nadia Testa as well as with the Belgian “Le Vraie Note Trio”, and he has worked with several composers like Roland Moser (Switzerland), Wolfgang Rhim (Germany) and Arnoldo Antunas (Brazil). He has been on concert tours to Italy, the USA, Israel, Spain, France, Egypt, Jordan, Mauritius, Seychelles, South Africa, Brazil, Morocco, Malta, Tunisia, Bahamas, Greece, Turkey, Holland, Belgium, Germany, Portugal, Grenada, Ucraine, the UK, Argentina, Croatia, Uruguay, British Virgin Islands, Reunion, Denmark, Switzerland, Senegal, Cyprus, Libya, Tenerife, Funchal, Antigua and Barbados. Several CD recordings show his inclusive musical interests. As a flute-collector, he usually makes exhibition-concerts showing and playing his instruments (about 40 ca. ancient and modern flutes from the XVIIth, to the XXth century). Playing ancient flutes he succeeds in reproducing sound now forgotten, while playing modern flutes he is able to create new sounds and unexpected atmospheres. Nowadays he is composing a new kind of music with electroacoustic techniques applied to Flutes. He took the first degree with full marks at the "D. Cimarosa" Conservatory of Avellino (Italy) with Nicola Caiazza and the master summa cum laude at IMP “G. Braga” of Teramo (Italy). After perfecting his technique with Conrad Klemm, he moved to Switzerland where in 2005 he took the "Konzert Diplom" at the Musikhochschule of Winterthur-Zurich with Matthias Ziegler. As a concert flutist Alessandro Crosta has won about 21 musical competitions and scholarships and has made many recordings for the Italian television broadcast RAI. Since 2000 he has been the Artistic Director of "Gli Anniversari della Musica International Festival” of Avellino (Italy). He has published several books such as “Bellini, Verdi e Cimarosa”, “Muzio Clementi”, “Sergej Prokofiev”, “Antonin Dvorak”, “Luigi Boccherini”, “Mozart e Schumann”, “Grieg, Leoncavallo, Pleyel e Sibelius”, “Puccini e Casella“ and the first volume of the “Quaderni musicali del flauto traverso” dedicated to the piéce of Albert Roussel “Joueur de flutes”. Now he teaches at Benevento’s Conservatory. From 1997 he plays for MSC cruises as special guest in Grand Voyage.

Nadia Testa, pianist. Born in Avellino, Nadia studied piano with Carlo Alessandro Lapegna and graduated with full marks and praise at the "D. Cimarosa" Conservatory of Avellino in 1983. At the age of 18 she made her international debut with orchestra in Switzerland, where she played Mozart Concertos with the Symphonic Orchestra of Sannio. Then she specialized in piano with Vincenzo Vitale, Franco Medori e Carlo Bruno. Later Nadia won a scholarship to study as a soloist with Aldo Ciccolini at the Biella Music Academy, where she took the degree in 1987. At the same time she has been a finalist in several national and international Competitions. After studying as a lyric singer as well as Psychology at “La Sapienza” University of Rome, in 2005 Nadia received her degree in the discipline of Art, Music and Show Performance at the “Braga” IMP of Teramo (Italy) summa cum laude. As a soloist pianist she has msade many concerts in Italy (Bologna, Torino, Bergamo, Milano, Messina, Firenze, Pisa, La Spezia, Udine, Salerno, Sorrento, Napoli, Aosta, Siracusa, and Caltanissetta) and abroad (Belgium, Switzerland, Israel, Egypt, Brasil, South Africa, Spain, Morocco, Tunisia, Malta, Greace, Argentina and Uruguay). She has been a founder member and the President of the “Associazione Igor Stravinsky of Avellino since 1997. As an accompanist pianist Nadia has partnered a wide range of soloists, both instrumentalists and singers. Since 1998 she has been playing in duo with the Italian flutist Alessandro Crosta, making performances in various international festival. Their international debut was at the A. Scarlatti Auditorium during the “Festival for Bach Celebrations” of Naples in 2000; since then the duo has been regularly invited to play in many countries of Europe, North Africa and the USA, and has performed throughout the UK to critical acclaim. Their repertoire goes from the music of the XVIIth to the XXth century music, including the contemporary music. From 1998 to 2003 she accompanied the flutist Conrad Klemm during his Italian master classes and made several recordings for the Italian television broadcast RAI. In 2000 Nadia founded the flexible chamber group Stravinsky Ensemble (piano, flute, strings and singers), one of the most appreciated ensemble in Southern Italy, with which she has made a lot of recordings. She has written several books such as “Antonin Dvorak”, “Luigi Boccherini”, “Bellini, Verdi e Cimarosa”, “Muzio Clementi”, “Mozart e Schumann” and “Sergej Prokofiev” and has published the five books of the collection “L’Irpinia e il suo teatro” (Avellino e le Nozze di Figaro, La vedova allegra, Maria de Buenos Aires, Corpo celeste, Romeo e Giulietta). As an Artistic Director she has conducted the Festival of “Circolo del nuoto “ of Avellino (from 1985 to 1994), the International Master Class “Incontri internazionali di musica” of San Martino Valle Caudina (from 1999 to 2004) and the International Festival “Gli Anniversari della Musica” of Avellino (from 2001 to 2006). Nadia Testa teaches piano and chamber music at the “D. Cimarosa” Conservatory of music of Avellino. From 1997 she plays for MSC cruises as special guest in Grand Voyage.

KARMEN ANTUNOVIĆ (Croatia)Karmen Antunovic (Pula, 1993.) glazbeno školovanje harmonike započela je 2002. godine u GŠ I. M. Ronjgova, u klasi prof. Marije Murk, nakon čega nastavlja u klasi mr. art. Volodimira Balyka. Nakon završene srednje glazbene škole (harmonika i teorijski smjer) upisuje studij Klasične harmonike u klasi prof. Boruta Zagoranskog na Muzičkoj akademiji u Puli te je diplomirala 2017.godine. Među brojnim nagradama i postignućima osobito se ističe ona za apsolutnu pobjednicu u svojoj kategoriji (državno natjecanje u Varaždinu, 2010.), 'Oskar znanja' (MZOS, 2010.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju u Erbezzu (Italija), sudjelovanje na Svjetskom Trofeju harmonike (Portugal), održan samostalni koncert u dvorani Matice Hrvatske (2010.), druga nagrade na državnom natjecanju u Daruvaru (2013.) i međunarodnom u Erbezzu (2015.), te prva nagrada na međunarodnom susretu harmonikaša (Pula, 2016.). Također djeluje i u raznim komornim sastavima s kojima također osvaja brojne nagrade, održava nastupe na raznim koncertima i manifestacijama klasične glazbe, a tijekom školovanja i studiranja usavršavala se kod brojnih profesora (Semionov, Moser, Bijeletić, Rojac, Lips, Anzellotti…)

DIEGO VITASOVIĆ (Croatia)Diego Vitasović rođen je 12. srpnja 1994. u Puli. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u klasi mr.art.Volodymyra Balyka. Osim GŠ Ivana Matetića - Ronjgova, paralelno je završio i Opću gimnaziju u Puli. Trenutno je student 4. godine preddiplomskog studija klasične harmonika na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi profesora Amadeja Herzoga. Tijekom svog školovanja i studiranja zabilježio je i neke rezultate na raznim natjecanjima: 1.nagrada i 1.mjesto na Međunarodnom natjecanju u Erbezzu u Italiji. 2.nagrada na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u kategoriji komornih sastava. 2.nagrada na državnom natjecanju mladih glazbenika u Varaždinu.1.nagrada i 1.mjesto na Međunarodnom natjecanju Susreti harmonikaša u Puli u kategoriji komornih sastava. 2.nagrada na 41.Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli. Nastupio je na raznim koncertima u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Poreč, Labin, Zagreb, Požega...) i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, Srbija, Bosna, Crna Gora, Bugarska, Turska...). Sudjelovao je na raznim seminarima gdje je imao priliku surađivati s nekoliko eminentnih svjetskih pedagoga i svirača (M. Vayrynen, T. Anzellotti, I. Šverko, A. Skljarov, G. Draugsvoll, C. Jacomucci, F. Lips, E. Moser i dr.)

TRIO CRISOSTOMO (Croatia)KREŠIMIR MARMILIĆ – violin
NINA KOBLER – guitar, sopran
MATIJA ŠTAJCAR – violoncelle

Crisóstomo
Komorni trio i kvartet Crisóstomo, u sastavu Krešimir Marmilić – violina, Matija Štajcar – violončelo i Biserka Krčelić – harfa, Nina Kobler, sopran i gitara, zadnjih se godina istaknuo koncertima ljetnih festivala i nametnuo kao nesvakidašnji sastav glazbenika izuzetno bogatih iskustvom u izvođenju komorne glazbe. Sastavljen od glazbenika čija suradnja traje godinama u više sastava, objedinjeni u kvartetu Crisostomo, svojim su nastupima donijeli programsko osvježenje na našu koncertnu scenu te ih publika redovito ispraća ushićenjem i odobravanjem. Zagreb, Rab, Poreč, Labin, Pazin, Biograd, Tisno, Županja, Murter,.., tek su neka od mjesta gdje je Crisostomo ostvario izvrstan prijem publike. To je i dokumentirano nekolicinom video zapisa koji se mogu pronaći na Youtubeu.
„…osim glazbenika i njihovog muziciranja, te ponekog cvrčka i dakako zasluženog pljeska posjetitelja doista se nije čuo niti glas. Turisti koji su prolazili zastali bi i ostali. Najbolji dokaz da je riječ o pravoj poslastici za ljubitelje klasične glazbe. (Zadarski list) ….. pobudili su zanimanje domaćih žitelja ali i brojnih gostiju u gradu, te su konačno i ljubitelji klasične glazbe bez sumnje došli na svoje.“
Crisóstomo, osim djela pisanih u originalu i u obliku obrada za njihov sastav, pažnju posvećuje i hrvatskim autorima koje često izvodi na svojim koncertima.

NINA KOBLER – diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Istvana Römera. Solo pjevanje upisuje također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dunje Vejzović, a nastavlja i diplomira u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. Pjevanje usavršava kod profesorice Dunje Vejzović, Olivere Miljaković te Eve Blahove, a gitaru kod profesora Istvana Römera, Gorana Listeša te Zorana Dukića. Nastupa na solističkim koncertima i u komornim sastavima kao gitaristica i sopranistica u zemlji i inozemstvu (Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Madžarska, Izrael, Kanada, Egipat, Argentina, Urugvaj…) te je na natjecanjima osvajala više nagrada. Godine 1998. primila je posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju gitarista “Fernando Sor” u Rimu. Krajem 2002. osvaja prvo mjesto na državnom natjecanju komornih sastava kao pjevačica. Stalno je zaposlena kao profesorica gitare u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

KREŠIMIR MARMILIĆ – diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. K. Petrovića i prof. T. Smirnov. Usavršavao se kraće vrijeme kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University. Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Voditelj je i osnivač ansambla “Cadenza” 1995. (gud. kvartet i trio). Od 1999. u statusu je samostalnog umjetnika

MATIJA ŠTAJCAR – rođen u Zagrebu. Violončelo je učio kod prof. Csifary, prof. Baert, prof. Van Doorn i prof. Gandron. Bio je članom BRT – simph. Orch., Solisti Belgijskog komornog orkestra, Opera Royal de la Monay – Bruxelles, Koninlijke Opera, Gent i WDR – simph. Ork. Također, bio je članom mnogih komornih sastava, poput Trija Musical Consort, Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb, C.P. Musica Sacra, Klavirskog trija MAK. Stalni je član komornog dua i tria Crisóstomo. Nastupao je i kao solist.

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN (Croatia)

NAPOMENA*
EPIDAURUS FESTIVAL NE SNOSI ODGOVORNOST ZA TOČNOST U BIOGRAFIJAMA.
EPIDAURUS FESTIVAL IS NOT RESPONSIBLE FOR THE ACCURACY AND VERACITY OF ARTIST’s BIOGRAPHIES