Ave Marija za Cavtat

 


Finale s Mezzotonom – mali orkestar bez ijednog instrumenta 
U petsto godina staroj gotičko - renesansnoj franjevačkoj crkvi Gospe od snijega u Cavtatu čuva se poliptih (početak XVI. st.) remek djelo Vicka Lovrina. Nad glavnim oltarom je Gospa od Cavtata u luneti iznad trijumfalnog luka (ulje, Vlaho Bukovac, Prag 1909., poklon autora crkvi). 
Tu je i sto godina stara, prekrasna kraljica glazbala. Riječ je o hrvatskoj vrijednoj baštini, o nedavno renoviranim orguljama, a sagradili su ih 1911. godine braća Rieger iz Jaegerndorfa po narudžbi samih franjevaca. Već su ovi podaci dovoljni da se dođe obogatiti dušu i ponositi se baštinom koja nas krasi, a pogotovo ako je u ovakvom interijeru i završni koncert ovogodišnje pete godine cavtatskog međunarodnog festivala Epidaurus.
U subotu, 24.rujna s početkom u 20.30 nastupiti će vokalna skupina Mezzotono iz Italije koja svoje umijeće pronosi diljem svijeta izvođeći najljepše stranice od sakralne, popularne, napolitanskih poznatih pjesama do tarantelle i gospela. Sami biseri glazbene literature poznate svima! I pitamo li se kako je moguće da orkestar ne sadrži niti jedan instrument a nazivlje se orkestrom, odgovor ćemo pronaći u koncertu ovog malog orkestra bez ijednog instrukmenta koji sa svojim zavidnim vokalnim sposobnostima može zazvučati baš poput pravog ansambla. Koncert nazvan Ave Marija za Cavtat zaključiti će ovogodišnju sezonu Epidaurusove kolajne raznolikih događanja na simpatičan, svečan i nadahnut način pozdravljajući ranu jesen koja je u Konavlima očaravajuća.