Liszt, Liszt pa opet Liszt 

 


Večer petka, 23. rujna donosi apsolutni Hommage velikom Franzu Lisztu.
Liszt je, s pravom možemo reći, fenomen 19. stoljeća ne samo u svijetu klasične glazbe. Pojava Franza Liszta u umjetnosti je impozantna kap velikog oceana, ona je prekretnica, fantastično objedinjenje svih umjetnosti, spoj književnosti i glazbe, preobrazba koju donose Lisztove koncertne etide u sebi objedinjuje sve valove glazbenog života europskih književnih klasika: Goethe, Berlioz...
Sve nabrojeno ukazuje da se na intermedijalnom tlu susreti književnosti i glazbe sublimno prožimaju, njihovi susreti i unisono kretanje nemaju premca, isprepliću se, nadopunjaju. Stoga i nije nikakvo čudo da Epidaurus festival slavi po treći put ove godine ovog najvećeg virtuoza koncertnog pijanizma, ovog tvorca transcedentnog i programnog ciklusa koji zapanjuje i oduševljava. Pijanistički i glazbeni svijet hodočasti Franzu Lisztu baš kao što književni svijet vječno hodočasti Goetheu. Liszt u svom zapisu progovara poetski ili vers-libre ili čak epski i sam svojim djelima daje nazive kako glazbene tako i izvanglazbene, književne.
Nastupiti će glasoviristi Ivan Pernicki, Dubrovčanin Ivan Violić solistički te kao član Trija Querelle. Ovaj trio sačinjavaju troje mladih hrvatskih umjetnika a to su uz Violića i Petromila Marica Jakas na violini, te Svebor Szekely na violončelu. Na programu će se nizati uvijek rado slušana djela velikog Franza Liszta.