Mihael Paar - tehnička perfekcija na klarinetu 

 


Mihael Paar - tehnička perfekcija na klarinetu    
Glazbeni triptih završnice petog Epidaurus festivala ponuditi će tri potpuno različita i izazovna sadržaja.
Prvi od triju recital je posvecen klarinetu i glasoviru.  U cavtatskom Domu kulture, u četvrtak 22. rujna s početkom u 20.30 predstaviti će nam se prvi put Mihael Paar, klarinetist uz glasoviristu Ivana Pernickog. Ova rodom dva zagrebčanina povezao je i sprijateljio upravo cavtatski Epidaurus festival pa se radujemo i nadamo da će njihova suradnja potrajati i nizati puno uspjeha.
Mihael Paar (1980.) se unazad nekoliko godina svrstao u red najrespektabilnijih hrvatskih klarinetista. Njegova jedinstvena upotreba posebnih izvođačkih tehnika donijela mu je nekoliko uzastopnih pobjeda u konkurenciji jakih međunarodnih natjecanja iza kojih su uslijedili pozivi i gostovanja u domovini i inozemstvu. Paar se danas potvrđuje kao svestrana umjetnička osobnost čiji jasno profilirani muzički credo osvaja nepodijeljene simpatije kako publike tako i kritike. Diplomant Glazbene akademije u Zagrebu, specijalizirao je njemačku školu klarineta na čuvenom salzburškom Mozarteumu te magistrirao na istoj ustanovi summa cum laude...
Ivan Pernicki (Zagreb, 1983.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga upisuje postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu u klasi pijanista Eugena Indjića. Osvaja brojne nagrade u kontinuitetu svoga glazbenog obrazovanja . Nastupao je kao solist i komorni glazbenik diljem Europe te u SAD-u. U listopadu 2008. godine bio je pozvan izvesti premijeru kompozicije skladatelja E. Ewazena na akademiji Juilliard u New Yorku. Snimao je za HRT radio i televiziju. Snimio je i dva solistička cd-a...Dopredsjednik je i jedan od osnivača JinLun glazbene udruge te djeluje kao profesor u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Na programu su predviđena djela Franz Danzi: Fantazija na ariju Là ci darem la mano iz opere Don Giovanni W. A. Mozarta, Poulencova: Sonata za klarinet i glasovir,  Béla Kovács:  Hommage á Manuel de Falla za klarinet solo, Manganijeva: Pagina d‘ album, te za kraj fantastična i virtuozna Rosenblattova Fantazija na teme iz opere Carmen G. Bizeta.
foto Josip Regović