Ljubavni snovi Franza Liszta

 Ljubavni snovi Franza Liszta (1811. – 1886.)
, skladatelja rođenoga prije točno dvije stotine godina, djelo je koje više od stoljeća pronalazi publiku. I skladba Hey Joe Jimia Henrixa (iz 1965.) nije još izgubila atraktivnost. Usporedbom tih dviju skladbi izvest će se zaključci koji, prikazani grafički, jasno pokazuju da su te dvije skladbe dio istoga kulturnoga kruga, iako mnogo čime dijametralno suprotne.
Njihove su sličnosti i suprotnosti ono čime se bavi teorija glazbe, a na njih će ukazati Tihomir Petrović, prof. teorije glazbe i predsjednik Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara. A gdje se tu uklapa skladba Mr. Sandman u izvedbi sastava The Chordettes (iz 1954.) otkrit će se tijkom predavanja. Isto će se tako otkriti i mjesto skladatelja Gustava Mahlera (1860. – 1911.), čiju stotu obljetnicu smrti obilježavamo, uz Adagietto iz njegove 5. simfonije.

Dio su toga istoga kulturnoga kruga i skladbe Vladimira Bodegrajca, ostaje samo pitanje jesu li sličnije Lizstovu ili Hendrixovu načinu nizanja akorda. Odgovor će se na to pitanje lako pronaći, budući da će Vladimir otpjevati skladbe sa svojega nosača zvuka WE, prateći se na klaviru. Bit će to i promocija Bodegrajčevog nosača zvuka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Predstaviti će se i novi naslov iz Biblioteke Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara: Zlatni rez i Fibonccijev niz u glazbi 20. stoljeća Sanje Kiš Žuvela, a zatim i novi broj časopisa THEORIA, te didaktička igra Glazbeniče, ne ljuti se!

Ova igra je raritet, postoji samo u Hrvatskoj. Smišljena je za zabavnije vježbanje potrebnih znanja o intervalima, ljestvicama i akordima za svakoga.