Večer Tina Pattiere - Epidaurusov hommage Lisztu i Mahleru

 

Ovogodišnje skladateljske obljetnice (200. godina rođenja Franza Liszta i 100. godišnjica preminuća Gustava Mahlera) obilježiti će Epidaurus festival na trima svojim događanjima.

U srijedu 31. kolovoza u Domu kulture u Cavtatu hrvatska će eminentna mezzosopranistica Katja Markotić uz glasovirski doprinos talijanskog glasoviriste Alessandra Cesara (između ostalog pobjednika Genevskog pijanističkog natjecanja) izvesti ono što se rijetko sluša. Biti će to pravi i potpuni Hommage obojici besprijekornih skladatelja s raritetnom kombinacijom solo pjesama i Liszta i Mahlera uz skladbe Liszta za glasovir solo. Oba ciklusa pjesama prava su rijetkost na našim glazbenim podijima, a i šire. Skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar, odgajan u Beču i Parizu, Franz Liszt (1811. - 1886.) jedan je od najkontroverznijih umjetnika što ih je povijest glazbe poznavala. Koncertirao je od svoje devete godine, pretežno u Parizu gdje se kretao i formirao u krugu istaknutih ličnosti. Na koncertnim turnejama po Europi fascinirao je svojim virtuozitetom, muzikalnošću i umjetničkim temperamentom. Gustav Mahler (1860. - 1911.), austrijski je skladatelj i dirigent češkog podrijetla.

Mahler je bio najpoznatiji kao jedan od vodećih orkestralnih i opernih dirigenata.  Rođen je u aškenaskoj obitelji u kojoj se govorio njemački, u Kalištu u povijesnoj pokrajini Češkoj.  Priznat kao jedan od najvažnijih skladatelja kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Mahler je skladao prvenstveno simfonije i pjesme i to orkestralne pjesme (Lied) i simfonijske. U poznatom Mahlerovom ciklusu Lieder eines fahrenden Gesellen (u hrvatskom prijevodu Pjesme putujućeg djetića, doslovan prijevod glasi "Pjesme suputnika u interpretaciji Katje Markotić, inače priznate Lied pjevačice, glavni lik je odbačeni voljeni koji usamljen luta svijetom. Ovo je jedino djelo za koje je sam Mahler napisao i tekst pa je time ovaj izbor još značajniji.

Ovaj koncert posvećen je tenoru zlatnog grla, opernom velikanu Tinu Pattieri, koji je silno volio svoj rodni Cavtat gdje danas počiva. Reminiscencija na poznatog Cavtaćanina već je prepoznatljiva misija Epidaurus festivala. Mahler je u nizu bečkih simfonista Prve bečke škole, koji se proteže od Josepha Haydha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, te romantičara Antona Brucknera i Johannesa Brahmsa, bio posljednji. Također je u svoje djelo uključivao i ideje ne-bečkih romantičnih skladatelja poput Roberta Schumanna i Felixa Mendelssohna. No snažan utjecaj na njega izvršio je Richard Wagner koji je prema Mahleru jedini skladatelj nakon Beethovena čija glazba sadrži "razvoj" teme u glazbenoj formi. 10. Rujna u Domu kulture s početkom u 20.30 poučno predavanje prof. Tihomira Petrovića uz njegova gosta za glasovirom, s vrlo zanimljivim izvođenjima kako klasike tako i jazza Vladimira Bodegrajca, ukazati će na mnoge nedoumice ali i činjenice da je sva glazba zapravo samo jedna pa bio svijet klasike, jazza ili zabavnog žanra. Jedino što je diferencira jest kvaliteta. Naziv predavanja je Liszt na lijevo, Hendrix na desno – a Mahler? Glasovirski maraton 23. rujna također u Domu kulture u Cavtatu s početkom u 20.30 posvećen je isključivo fascinantnim stranicama glasovirske literature Franza Liszta. Predstaviti će nam pijaniste Ivana Pernickog, Dubrovčanina Ivana Violića, kao i Trio Querelle koji će izvesti još jedno raritetno djelo, a to je Simfonijska pjesma br.4, Orpheus S98/R415 i to u aranžmanu za violinu, violončelo i glasovir.