Portret Ivane Lang

 


K O N C E R T  u povodu 100. godišnjice rođenja hrvatske skladateljice, pedagoginje i pijanistice

18.6.
Ponedjeljak / Monday
Dom kulture / Cultural centre, Cavtat
20h
Franica Vidović - Krampus ~ uvodna riječ / introduction
Kristina Beck Kukavčić, mezzosopran / mezzo-soprano
Ivana Marija Vidović, glasovir i stihovi  
Krešimir Popović, glasovir / piano
Ivan Pernicki, glasovir / piano


PROGRAM / PROGRAMME

Uvod / Introduction 
Čarobna škrinjica za klavir četveroručno / The magic caskets for piano four-hands, op.79
Tri valcera za klavir solo / Three waltzes for piano solo, op.76
- Klasični valcer / Classical waltz
- Romantični valcer / Romantic waltz
- Impresionistički valcer / Impressionistic waltz
Prosula se sunčina (tekst/after text by Vanja Radauš) za mezzosopran i klavir  The sun spilled out for mezzosoprano and piano, op. 85
Iz ciklusa / From the cycle: Pet istarskih pjesama (narodni tekst) za mezzosopran i klavir  op.32 / Five Istrian songs (national text)

  • Mačji pir / Cats' wedding
  • Rika je bili grad / Rijeka is a white town

     
Istarska barkarola za klavir solo / Istrian Barcarole for piano solo, op.31
Tercna etida za klavir solo / Major third etude for piano solo, op 91
Oktavna etida za klavir solo / Octave Etude for piano solo, op 26
Bezimenoj- ciklus od 4 pjesme (tekst/texts by Vanja Radauš) za mezzosopran i klavir / To no name, cyclus of 4 songs for mezzo and piano op.75

  • Da li se svjetovi gase ?/ Do the worlds die out?
  • Da li je ovo oblak u mojoj sobi? / Is that a cloud in my room?
  • Svejedno da li su pravci krivulje / Whether the directions are curves
  • Prošla je godina / A year has gone by

Iz ciklusa Četiri kompozicije za klavir / From the cycle Four pieces for piano op.50

  • Toccata / Toccata

Perpetum mobile za klavir četveroručno / Perpetuum mobile for piano four-hands op.106

Znamo li tko je IVANA LANG? 15. Studenog 1912. u Zagrebu je rođena Ivana Lang. Eminentna hrvatska skladateljica, pijanistica, pedagoginja i humanist. Spada među rijetke žene - skladateljice u suvremenoj hrvatskoj glazbi. U svijetu ima nekoliko tisuća ženskih skladateljica, a u Hrvatskoj su najpoznatije dvije za koje i ne marimo baš dovoljno. To su Dora Pejačević (1885.-1923.) i Ivana Lang (1912.-1982.).
Sav je svoj život Ivana Lang posvetila glazbi, a njen opus obuhvaća orkestralna djela, glasovirska, te vokalna. U večeri kojoj Ivani Lang posvećuje ovogodišnji Epidaurus festival, imamo priliku slušati djela iz vokalnog i glasovirskog opusa. Uvodna riječ pripala je profesorici Povijesti glazbe iz Dubrovnika, Franici Vidović – Krampus, koja će nas nakratko «prošetati» kroz život i opus skladateljice, a za glazbeni dio imamo čast slušati skladateljičinu kćer, mezzosopranisticu i pedagoginju Kristinu Beck Kukavčić, koja će majci za stoti rođendan zapjevati izbor iz Pet istarskih pjesama za mezzosopran i klavir op.32, te izbor iz prekrasnog ciklusa „Bezimenoj“ za mezzosopran i klavir op.75, koji je napisan prema tekstu Vanje Radauša. Skladbe za glasovir solo izvode mladi hrvatski pijanisti Ivan Pernicki i Krešimir Popović. Studirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Margit Matz i Antonije Geiger-Eichom. Uz studij klavira pohadala je i privatne satove iz kompozicije kod prof. M.Cipre gdje je imala priliku upoznati nacionalni glazbeni izraz koji je Cipra sustavno koristio u svojim instrumentalnim djelima. Međutim, jednakoje tako za vrijeme svog studija kompozicije kod J.Marxa u Salzburgu imala priliku upoznati europsku glazbenu tradiciju kao i sitvremena stremljenja što če sve zajedno utjecati na njezin skladateljski rad. Gotovo cijeli svoj radni vijek provela je kao nastavnik klavira na glazbenoj Školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Kompozicije Ivane Lang izrazito su lirske te često inspirirane folklomim izrazom Istre. Tako je nastala opera Kastcn'ski kapetan, Istarska barkarola za klavir, dvopjevi: Dvj'e istarke iz Pazina, Bilo vavek veselo. Najveći dio njenog opusa posvećen je klavirskim skladbama (sonatine, preludiji, noktumi, bagatele, krokiji, barkarole) iako se okušala i u velikim mstrumentalmm formama kao što su Koncert za klavir i orkestar, Simfonijski ples, Bagatele za gudački orkestar i harfu, Groteska. Stvorila je niz solo pjesama (Utjeha kose, Murve, Jutro, Lan, ...) Napisala dva baleta (Nijeme sijene, Lažni vitez). Sveukupno je napisala 110 opusa. Ivana Lang (15 November 1912 – 2 January 1982) was a Croatian composer, pianist and piano teacher.[1] She was born in Zagreb, Croatia, Kingdom of Hungary, Austro-Hungarian Empire). She completed piano studies in 1937 at the Music Academy in Zagreb.[2] Ivana Lang composed orchestral works (concert for piano and orchestra), chamber music, an opera ("The Captain of Kastav", Croatian: Kastavski kapetan) and two ballets, "False Knight" (Lažni vitez) and "Dance of the Ghosts" (Ples sablasti).