ZAVRŠIO 6. EPIDAURUS FESTIVAL

 Uz brazilsku Bossa novu i svjetske prvake latino plesa
Na taraci vile Banac u Cavtatu 6. Epidaurus festival završio je ovogodišnju radosnu fabulu prepunu raznolikih i visokokvalitetnih događanja. Završni koncert bio je kao „cukar na kraju“ s pjevačicom i plesačkim parom koji će nas u mislima još dugo zaokupljati. Vrhunac profesionalnosti u umjetnicima čije biografije krase dvorane poput pariške Olimpije ili Royal Albert halla, a dali su cijele sebe u rijetko nama viđenom autentičnom duhu Brazila uz talijanski trio, Maurizio Di Fulvio. Večer je započela s dirljivim uvodnim riječima koje su publici uputili dožupanica, gospođa Marija Vučković koja je istaknula slogan Epidaurus festivala Living with Arts, „Živimo život s umjetnošću“ i ukazala na veliku važnost ovakvih kreacija na svjetskoj razini kao i zahvalila pijanistici Ivani Mariji Vidović na trudu kojeg ulaže u svojstvu umjetničke direktorice festivala da bi Konavle imale festival tako zavidne kvalitete, a koja zasigurno svakodnevnicu Cavtata i Konavala preobražava u nešto uzvišeno i prvoklasno. Puno je toga danas na tržištu i na području kulture i umjetnosti, ali Epidaurus festival pokazao je umješnost da dovede svake godine program koji nadahnjuje, osvježi i u moru komercijalnoga izabere uistinu vrhunsku kvalitetu. I to je onaj najvažniji brand jednog festivala – njegova sveopća kvaliteta, ali ponajviše koji ga umjetnici pohode. Publici se na zahtjev mnogih obratila i umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović koja je opet naglasila važnost približavanja umjetnosti našoj stvarnosti. Između ostalog rezolutno je istaknula i sljedeće: „U ovo doba našeg zemaljskog vremena kada borba između dobra i zla dira pravu kulminaciju, kultura predstavlja istinitu prisutnost čovjeka u beskrajnosti svemira. Ljudi često zaboravljaju ne samo da žive u svemiru, već da su doista njegov najvažniji, najvitalniji dio. Najvažniji zadatak umjetnosti i umjetnika upravo i jest, uočiti stvarnost, podići ju, izdignuti ju i vratiti joj njeno prvotno dostojanstvo. U Cavtatu je ovih dana boravilo mnogo umjetnika koji dolaze iz svih krajeva svijeta i govore različitim jezicima, no ipak se razumiju i druže, međusobno slušaju.“
Publici se s nadahnutim riječima obratio i direktor Turističke zajednice Općine Konavle, gospar Frano Herendija koji je naglasio da je spoj turizma i kulture neophodan i da toplo pozdravlja sve inicijative koje bogate Konavle u tom pogledu zahvalivši organizacijama festivala Epidaurus, Cavtatskom kulturnom ljetu kao i festivalu „Glazba i riječ“ koji je upravo započeo.
Glavna gošća finalne večeri bila je braziljanka Rosalia de Souza iz Rio de Janeira sa svojim fantastičnim glasom prepunim dirljivog, nostalgičnog melosa, te ritma Sambe i Bossa nove koji nas je potpuno oduševio. De Souza je svjetski poznata, a nastupala je u dvoranama kao što su Olimpija u Parizu ili Royal Albert hall u Londonu. Kao prava poslastica bio je plesački par prvaka u latino američkom izričaju iz Italije, Arduino Bertoncello i Sonie Stanzani. Oni su svoje mlado plesačko umijeće doveli do perfekcije. Ta simbioza pokreta, ritma, strasti, artističkih figura i senzualnosti izazvala je burne ovacije prisutnih tako da smo na dar dobili dodatke uz cijeli ansambl. Uistinu nas nimalo ne čudi da ovo dvoje fascinantnih plesača ima već za sobom naslove prvaka iz raznih plesačkih disciplina, a i da su traženi od New yorka, Pariza, Londona u svim svjetskim metropolama. Ovaj genijalni spektakl uz potvrdu velike kvalitete zasjao je kao meteor koji će nas još dugo zaokupljati. Radujemo se i išćekujemo sljedeći umjetnički projekt Epidaurus festivala, proslavu Vlaha Bukovca koja će se kao Epidaurus plus točno na slikarev rođendan 4. srpnja, održati u Kući Bukovac u suradnji s muzejom. Kuća će prvi put upriličiti koncert klasične glazbe renomiranih glazbenika iz Španjolske, ali i prigodno predavanje dr. Vjere Borozan o nekim novim saznanjima iz života i rada Vlaha Bukovca. Sigurni smo da će na ovaj događaj odaziv publike biti velik i srdačan kako je to samo zaslužio veliki hrvatski umjetnik i svestrani Vlaho Bukovac. Nadamo se da ćemo se okupiti u lijepom broju ne bi li ga proslavili i divili mu se uz nadahnutost i umjetnost te shvatili opet iznova da „Prava ljepota nikad ne zamire“, kako nam je i izjavila neumorna i svestrana direktorica Epidaurus festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović.