Sretan rođendan, Vlaho!

 
Bukovčev rođendan u programu plus 8. Epidaurus festivala


ŠTO?

Bukovac toujours. Bukovčev rođendan. Likovno - edukativna radionica (10h), Predavanje dr.sc. Rozane Vojvoda (20h) i svečani koncert ansambla Brevis iz Kaliningrada (21h) na dan slikareva rođenja.

Naslov?

Bukovčeve „malene kolegice“ – Bukovac i djeca

Kada?

U petak, 4. srpnja, 2014.

Gdje?

Cavtat (moje gnijezdo, kako ga je Bukovac od milja zvao)

Adresa?

Bukovčeva 5, Kuća Bukovac, Cavtat.

Tko?

Epidaurus festival, pokrenuto na inicijativu hrvatske pijanistice Ivane Marije Vidović (2012. godine) da se zna TKO je Vlaho Bukovac. U svesrdnoj suradnji s Kućom Bukovac, Turističkom zajednicom općine Konavle, Općinom Konavle, Hotelom Croatia, te brojnim dragim donatorima (Marijini čokolatini, djela slikarice Marusje Brautović, Pizzeria Desetka i brojni ljudi dobre volje).

Polazak i dolazak:

Osobnim automobilom ili redovitom linijom Libertasa broj 10 – vozni red pogledati na http://libertasdubrovnik.hr/

Radionica:

Tematska edukativno - likovna radionica za djecu od 5 do 11 godina održat će se 4. srpnja u redovnom terminu od 10 do 12 sati, a bit će posvećena danu rođenja Vlaha Bukovca.

Predavanje:

dr.sc.Rozana Vojvoda: IVANKA I JELICA, BUKOVČEVE «MALENE KOLEGICE» - Slikarstvo u sjeni očeva genija
Ivanka Bukovac Javorsky (1899. – 1978.) i Jelica Bukovac Radoslavljević (1897. – 1967.) kćeri su čuvenog slikara Vlaha Bukovca (1855. – 1922.) i prve žene studentice na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Ivanka je studirala od 1921.- 1928., a Jelica od 1921.-1924., te nakon što je prekinula studij opet ga nastavlja 1938.-1939. godine. Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva za obje slikarice je bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očeva nasljeđa, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća…Obje slikarice međutim posjeduju izraziti likovni talent i ostavljaju iza sebe djela neosporne likovne kvalitete. Na temelju analize djela i arhivskog materijala, te na temelju zapisa autorica, gdje ključnu ulogu igra neobjavljena autobiografija Ivanke Bukovac, daje se uvid u njihov život i gotovo zaboravljeni opus.

- Rozana Vojvoda rođena je 23.4. 1974. godine u Dubrovniku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999., magistrirala 2001. i doktorirala 2011. godine na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Od 2005. godine zaposlena je kao kustosica (od 2013. kao viša kustosica) u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Svečani koncert u Kući Bukovac:

Ensemble Brevis (Kaliningrad / Rusija)
Ansambl BREVIS osnovan je 2008. u gradu Kaliningrad. Njihova današnja ravnateljica i voditeljica, koja ih je od osnutka i stvarala, dirigentica i pijanistica Serebrianskaya Victoria, završila je litvansku Akademiju umjetnosti. Ansambl se sastoji od deset mlađih i najmlađih glazbenika koji se svi glazbeno školuju na poznatim tamošnjim glazbenim institucijama. Brevis redovito nastupa diljem svijeta i sudjeluje na brojnim festivalima u svojoj zemlji i inozemstvu, te aktivno sudjeluje u kulturnom životu svog grada.
Svi članovi Brevisa ujedno su i članovi Filharmonijskog dječjeg orkestra grada Kaliningrad u Rusiji.

Dobro nam došli!
Kontakt telefoni: 020 / 478 646 ili 020/ 419 286
Kuća Bukovac i Epidaurus festivalTekst: Press Epidaurus festivala i Kuće Bukovac
Fotografije: album Epidaurus festivala 2014., Kuća Bukovac muzej